Diari d'abord

Les Ruïnes de la Canal Fonda


canal fonda ruines medium


L
a primera notícia que tenim d'aquestes ruïnes és la localització per part d'en Quim Solbas el dia 30-1-2006. Es tracta de dues parets que no es poden confondre amb feixes perquè A. el lloc és completament ombrívol i amagat B. no fan de contenció de terres, almenys una de les parets. Són dues parets que s'alcen paral·leles a dos nivells diferents, suggerint la idea d'una construcció en dues plantes, aprofitant un desnivell natural i unes parets de roca viva. Val a dir que els murs són molt ben pujats a trencajunts i amb un gruix d'uns seixanta centímetres. Només amb una sèrie de cates i treball d'arqueòlegs podríem esbrinar l'ús que realment va tenir el lloc, però com que això difícilment passarà, només podem subscriure la opinió del propi descobridor, suggerint que tal volta es tractés d'una estança per als qui treballaven els conreus propers, lluny dels masos coneguts, a semblança de les barraques de vinya. No trobem marques a les roques que suggereixin un embigat, però el que podria haver estat la primera planta es podria haver recolzat en el rebaix natural de l'estrat de sorrenca, que coincideix amb aquest primer nivell.
Una altra possibilitat seria que el lloc tingués un ús específic (p.e. un trull), una construcció rural que podria dependre del mas dels Òbits i o bé de Sta Agnès... o d'algun altre mas desaparegut, com ara el Mas Trull.
Per a ments més fantasioses sempre queda la opció d'un amagatall ben camuflat entre les roques: en aquest sentit només ajudaria el fet provat que es trobà un fusell de la guerra del Francès vora el Turó de les Nou Cabres.
Com veieu tot són conjectures.
Algú té una idea millor?

{audio autostart}pavana.mp3{/audio}

Comentaris  

#5 Pere Rovira 24-09-2018 15:48
El meu company Pep Rigol, va venir fa uns anys a escalar l'Agulla de la Marabunta, a pocs metres de les Ruïnes de la Canal Fonda (Sempre busca racons i agulles petites que els germans Masó troben, i que no estan a vegades al Sant Llorenç Pam a pam). Diu que hi varen baixar des dels Òbits i no els hi fóu gens complicat. Quan deuria estar el mas habitat, deuria ser un lloc força accessible (ara no tan per la gran vegetació)a mes de proper.
#4 Xorx 24-09-2018 15:22
Agraït per les vostres aportacions, Pere & David. La proximitat amb els Òbits, mas que fou habitat encara el s. XIX, fa ben factible un tancat per a bestiar. I respecte les cabres de la cova Quim Solbas (se'n van trobar moltes mostres a banda de l'esquelet sencer) també podria servir per explicar el topònim del Turó les Nou Cabres! En qualsevol cas, allò que ens podria treure de dubtes potser seria fer-ne una excavació.
Salutacions
#3 Pere Rovira 24-09-2018 10:33
Moltes gracies per aquest supòsit força factible
Salut !!
#2 David Hernández 23-09-2018 20:59
Avui l'hem visitat. Per mi i el company de sortida, això era un petit tancat o corral de cabres sense coberta. L'antic mas dels Òbits és molt a prop, i el camí que hi conduïa (avui desaparegut) és directe i no gaire rost. A més, a l'interior de la cova avenc Quim Solbas, també molt propera als Òbits, es va trobar l'esquelet d'una cabra domèstica. Creiem que aquestes ruïnes no són una ruïna. Si tenim en compte que només era un corralot de cabres que constava de dues parets i prou, estan molt ben conservades. Així no cal buscar cap enderroc de pedres o forats picats a la roca d'una suposada masia o habitatge de dues plantes, perquè creiem que no la trobarem pas. Tota la pedra és al seu lloc. Per acabar d'arrodonir el corralot, podria mancar un petit tancat de troncs i branques entrelligats sobre la part part més baixa de la paret inferior per tal de donar entrada i sortida a les cabres. Aquí la canal Fonda s'obre bastant i ofereix bones pastures per aquests animals grimpadors de mena.
#1 Pere Rovira 22-09-2018 11:59
Ahir hi varem estar. Si sembla hi haguéssin hagut 2 pisos, aprofitant les ranures a la roca a banda i banda. També a ma esquerra sembla tot una superficie còncava de dalt a baix, a la paret de pedra (natural, o artificial?
quant a antic trull, no hi ha cap mostra que ho demostri, però.
Salut !!!

Els comentaris han estat suspesos temporalment.