Diari d'abord

Gateras del Ciego, revisant cavitats conegudes

09 boca int avenc smallAmb la idea que qualsevol cavitat coneguda encara podria amagar passos ocults, el José Amaya (SIS) i el LLuís Llort (SIS) van començar a desobstruir d'esma un foradot penjat dins l'avenc de la Falconera (Serra de l'Obac, Mura) a gairebé quatre metres de profunditat de l'avenc, en un primer ressalt que fa (fotografia). El resultat fou una sorprenent xarxa de galeries amb aspecte d'Eixample el recorregut de les quals supera el trajecte vertical dels -28m de l'avenc (veure CROQUIS). Ens ho explica el mateix José Amaya: "Este martes Luís y un servidor nos hemos dedicado a "remenar" por la Falconera con éxito ya que a 3 metros de la boca hemos destapado unas gateras que en varias direcciones deben hacer un total de unos 15-20 metros con posibilidad de continuación. Las gateras han sido bautizadas con el simpático nombre de "las gateras del ciego" debido a que empezé la desobtrucción yo solo y a oscuras porque me había dejado el frontal en casa y a base de mechero y el flash de la cámara fuí haciendo hasta que llegó Luis con luz. Parece increible que una cavidad tan conocida por nuestro club aún sea capaz de dar sorpresas". La xarxa de galeries posa al descobert part d'un entramat d' esquerdes i captació d'aigües que conflueixen en el gran pou de l'avenc de la Falconera, un avenc que, d'altra banda, paga la pena de visitar per les dimensions de la base del pou. Un equip d'Espeleopringuer (fotografia, asseguts els descobridors Jose i Lluís) va fer durant tres jornades la topografia d'aquestes noves galeries i també diversos intents per trobar continuïtats al fons del pou de l'avenc, amb resultats poc concloents. Les gateras del Ciego s'han de visitar o bé completament estirats o bé avançant de genolls, descobrint-nos pel trajecte diverses raconades concrecionades, capelletes de formacions i també finals incerts de galeries cada cop més estretes. Cal parar atenció a la qualitat de l'aire, que en la tercera visita ja vam notar carregat.
Aquesta descoberta palesa que cal una revisió de les cavitats del parc, qui sap si aquestes xarxes de captació d'aigües no són un filó per a nous descobriments. El mateix José Amaya sentencia: " Los tiempos han cambiado, ya no se encuentran media docena de cavidades virgenes sólo hablando con el pastor de la zona, ahora el futuro de la espeleo pasa por repasar lo ya hecho, mirando de escalar buscando ventanas antes inadvertidas o descartadas o realizando pesadas desobstrucciones. "

091 espeleopringuer small


NOTA: Aquesta cavitat apareixerà, juntament amb la cova-avenc d'en Quim Solbas, degudament topografiada i ressenyada en un proper ARXIU del Centre Excursionista de Terrassa.GALERIA D'IMATGES


03 accs al distribuidor small


06 formacions galeria  nordoest small

07 columna small

08 sala oberta small

092 goteig formacions small


093 formacions saleta small

095 estalactita solitria small

096  formacions small
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.