Diari d'abord

L'arsenal d'en Tinet 1.0

pot marcilla smallAprofitant que aquesta setmana hem publicat la cova del Racó Gran de Matarrodona, altrament coneguda com la balma/cova del Tinet, avui parlarem de dues petites troballes que tal volta puguin aportar més llum sobre el personatge del  'Tinet'*. Una és la troballa d'una ampolla de vi de la bodega Roqueta en una coveta situada a la vertical del refugi. Un reserva que segons el seu descobridor, en Quim Solbas, estava boníssim. Tot fa pensar que la cova de l'Ampolla servia de rebost pel tal Tinet. L'altra és la troballa d'un simpàtic pot de cafè-crema Marcilla (fotografia)  que, per l'aspecte hippy, sembla dels anys seixanta-setanta. El pot era dins un foradot cobert amb pedres, en una canal vora el refugi. I dins el pot (clicar damunt fotografia), embolicat en una bossa marca 'Sahilba', és a dir, una bossa de l'empresa tèxtil egarenca "Sociedad Limitada Hilaturas Badiella", hi havia tretze cartutxos d'escopeta de caça (perdigons) del calibre 24 i amb una càrrega de perdigons del 10. La marca és ORBEA, fabricant de Vitoria. Pel que sembla és un calibre per a la caça d'aus tipus perdiu.
El mateix Quim explica l'única anècdota coneguda del tal Tinet. Es veu que no podia veure els motoristes i trialeros que a finals dels seixanta i setanta s'endinsaven impunement dins el parc natural, i va passar més d'una vegada que els va arribar a amenaçar amb una escopeta de caça. En algun cas la cosa va passar de simple amenaça i hi va haver rebombori. Tal volta aquests cartutxos que el Quim ha lliurat als mossos, van pertànyer a aquest Tinet que, a més de la balma, ha impregnat altres topònims com la Roca del Tinet i, més recentment, el Pont de Roca del Tinet. Nosaltres, imitant la publicitat del pot Marcilla, també us desitgem FELICIDAD, NATURALEZA, MÚSICA, AMOR i ALEGRÍA ... però no pas per la força de les armes!.


* Pel Lluís Hernández en la seva entrevista al J.M. Torras (CE Castellar) hem sabut que el tal Tinet es deia Valentí Rossinyol, de Terrassa. En Valentí i la seva família havien arribat a passar dies seguits habitant la balma que, tal i com la coneixem avui, no tenia res a veure a com era. Pel que sembla  van rebaixar la balma sencera a pic i pala i que per picar la roca va menester l'ajut d'un amic...boxejador! (Gràcies Lluís, per aquesta curiosíssima aportació)Nota- el preu de  mercat d'un pot idèntic de Marcilla anys 60/70  és de 12E....+ informació a


{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.