Diari d'abord

Descobrim l'origen exacte del riu Ripoll 1.0

 
riu ripoll smallTot i no ser un riu  cabalós, el riu Ripoll suscitava debats sobre quin podia ser el seu origen exacte, sobretot tenint en compte les dimensions modestes de la seva capçalera: el Sot del Galí, el Bosc Negre, el Collet de la Caseta amb el Sot de la Creueta...? Alguns afirmaven que l'origen era als Abeuradors, amb importants aportacions intermitents de caràcter estacional i d'altres que la principal font d'alimentació era la font i les basses de cal Llogari, surgència d'aigua constant gairebé tot l'any. Doncs bé, el 6 de juliol de 2010, la recerca de barraques de vinya per la zona cremada del nostre terme i més concretament la descoberta de la barraca no.396, va mostrar-nos amb tota claredat una zona de fracturació geològica del terreny: enlloc de l'habitual pastís amb les succesives capes horitzontals de sorrenques i petits nivells de conglomerat ens vam trobar amb un carener dividit en el seu centre per grans blocs de roca drets, talment com si una gegantesca llauradora hagués passat pel bell mig. Consultat el fenomen amb l'eminent geòleg Marc Anglés, en principi es va pensar que es podia tractar d'un jaciment arqueològic amb grans blocs moguts per la força i l'enginy humà. Però desplaçat fins al lloc, M. Anglés confirmà que es tractava d'una zona de fractura en tota regla, deixant un gran bloc al·lòcton al mig, orientat en direcció nord que segurament podria ser visible fins els estreps del Serrat de Traens.
Aquesta fractura tallaria en profunditat la sèrie estratigràfica de la zona, afavorint molt probablement l'exutori de les aigües subterrànies per l'única surgència coneguda d'aquest vessant del riu Ripoll: la font del Llogari avui propietat de la casa del Galí, sent aquest el verdader origen geològic del riu Ripoll.
El riu Ripoll, d'uns 39km de longitud i amb un cabal específic mitjà de 4 litres/segon per km2, neix al terme de Sant Llorenç Savall, travessa les poblacions de Sant Feliu del Racó, Castellar, Sabadell, Barberà, Ripollet i s'uneix al riu Besòs en arribar a Montcada i Reixac.
{audio autostart}riuripoll.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.