Diari d'abord

De cara a Barraca (47) la barraca del Torrent de Ricó

De cara a barraca (47)               Restauració de la barraca del torrent de RicóCom alguns ja haureu pogut veure a l'apartat de vídeos d'aquesta pàgina, un bon resum de la restauració d'aquesta barraca de la Vall d'Horta es pot veure en cinc minuts d'imatges. Però això de restaurar una barraca en cinc minuts, ni que siguin de pagès, res de res. Van ser tres matinals.

barraca del torrent de ric abans i desprs small

 

Aquesta barraca l'hem batejada amb un nom inventat. Hi ha un torrent paral·lel al de La Roca, tant o més important, que apareix sense nom als mapes. El torrent segueix el vessant oest de la carena de Ricó. Diem-li torrent de Ricó fins que surti un nom més antic. Es tracta d'una barraca catalogada per l'estudiós Jesus Ballestar. Una construcció sencera que presentava una esllavissada profunda al contrafort de la cara nord (fotografia) i una altra de més lleu al costat oest, prop de la porta. L'origen d'aquests enrunaments sembla el resultat d'una colonització de la coberta d' un bon nombre de romanins, algun dels quals, els del costat nord, havien assolit  arrels profundes i molt gruixudes. Calgué desenterrar molta pedra i tallar un pi mig mort que hi havia a tocar de la construcció. La barraca del torrent de Ricó paga la pena per poder mirar el tramat de pedra seca de la paret interior: anells concèntrics que assenyalen que els seus constructors no van amuntegar la pedra de qualsevol manera sinó que més o menys respectaren les proporcions de cada filada. Com sempre passa, va ser necessari cercar més pedra pels volts, tot i tractar-se d'un esllavissament d'un contrafort. L'altra esllavissada fou pacientment restaurada de tal forma que resulta gairebé impossible distingir la pedra nova de la vella, i es va aprofitar el lloc per habilitar una petita sortida de fums. Com que la barraca es troba al cantó obac de la carena, i a més dins un bosc cada cop més espès, la coberta de la barraca fou reblerta de cendra, terra i molsa, per aquest ordre. Avui la barraca ja té una padrina encarregada de vetllar per la seva integritat, la qual cosa assegurarà un mínim manteniment. La secció de Pedra Seca Ballestar de Sant Llorenç Savall continuarà treballant en aquest sector fins a consolidar el que ja anomenem 'cinturó de barraques' de la Vall d'Horta, una de les principals concentracions de barraques de Sant Llorenç Savall.
 
 
Pels que estigueu interessats en la reconstrucció d'aquest patrimoni, la secció es troba cada diumenge darrer de mes a les 9h a la font de l'Aixeta (Sant Llorenç Savall). Les sessions són matinals i les tasques són ben diverses i aptes per a totes les edats: netejar de brolla l'entorn immediat de les barraques, omplir cubells amb pedra petita,traginar pedres, aixecar parets de pedra seca, desenterrar pedra caiguda, fer piles de terra per a la coberta, fer caixes-niu, etc. Us hi esperem!
 
 
ENLLAÇOS

 
 
 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.